Klaas Boekschoten treedt toe als partner bij KroesePaternotte

17 december 2020
Klaas Boekschoten

Per 1 januari 2021 treedt Klaas Boekschoten toe als partner binnen de maatschap van KroesePaternotte.

Boekschoten (35) is binnen KroesePaternotte actief binnen de Capital Markets afdeling en richt zich naast High Street belegging ook op convenience beleggingen. Hij is sinds begin 2018 in dienst bij KroesePaternotte. Eerder bekleedde hij diverse senior asset management functies in de retailmarkt bij onder meer a.s.r. vastgoed vermogensbeheer en Bilfinger Real Estate.

Gijs Bessem (managing partner van KroesePaternotte): ”Klaas heeft zich in de drie jaar dat hij werkzaam is binnen onze organisatie ontpopt als een uitermate plezierige collega die met zijn creativiteit en werklust in staat is om de meest ingewikkelde transacties in een uitdagende tijd tot een goed eind te brengen. Hiermee verbetert Klaas de toch al sterke positie van KroesePaternotte in de Nederlandse winkelmarkt.” KroesePaternotte heeft sinds haar oprichting in 1984 altijd een prominente rol gespeeld in de A1 winkelmarkt en staat bekend als de A1 specialist.

Veranderlijke markt

In de huidige markt ziet Klaas Boekschoten meer kansen dan uitdagingen voor KroesePaternotte. “De Retailmarkt is op dit moment de meest besproken sector binnen alle asset-classes van vastgoed. Er was al geruime tijd sprake van een bestaande onbalans in winkelmeters, waar sommige plaatsen in Nederland juist floreerde zien wij andere plaatsen heel hard geraakt worden door leegstand, door Covid-19 is het retaillandschap nog meer in een stroomversnelling gekomen. Deze veranderingen geven uitdagingen voor retailers en beleggers, wij zien dat een deel van de markt deze veranderingen juist ook als een kans ziet. Neem als voorbeeld de formule ”De Koopman” welke zich in een snelle en korte tijd als succesvol concept in een aantal HBC panden heeft gepositioneerd. Daarnaast zien wij ook aan de beleggerskant juist veel vraag naar “value-add” beleggingen waar door middel van transformatie waarde kan worden toegevoegd, dit zijn vooral private en private-equity initiatieven.”

“Als wij kijken naar institutionele beleggers dan zien wij dat de Retail asset-mix van hun lange termijn businessplannen in de knel komt door de yield verschuivingen tussen A1 en convenience. De afgelopen 2-3 jaar hebben wij dan ook gezien dat er veel product is verkocht vanuit institutionele beleggers om hiermee hun Retail asset-mix weer in lijn te krijgen.”

“Je zou dan ook kunnen zeggen dat de rendement/ risico verhouding is veranderd door het verschuivende retail landschap. Convenience (supermarkten en compacte wijkwinkelcentra) is op dit moment nog steeds het toverwoord voor institutionele beleggers, deze beleggingen zijn een gewild product en deze asset-class gaat dan ook tegen een scherp aanvangsrendement als je dit afzet tegen de benchmark van dit product van de afgelopen 5 jaar.”

“Op dit moment is de beleggingsmarkt voor A1 winkelvastgoed schaars, echter zien wij wel een nadrukkelijke trend dat zodra de huren en de yields in lijn zijn gekomen met de markt, dat juist voor A1 winkelvastgoed veel vraag is. Je zou kunnen zeggen dat het een kwestie van tijd is dat de A1 beleggingen weer gaat toenemen maar dat dit gaat gebeuren is een feit.”

Blik op 2021

“Ons kantoor doet veel off-market transacties en wij werken zowel voor private als institutionele beleggers, deze combinatie geeft ons kantoor een onderscheidend vermogen en heel veel informatie. Hierdoor zijn wij in staat om ook in deze onrustige tijden onze opdrachtgevers te voorzien van beleggingen wat past bij hun beleggingsprofiel en bijbehorend rendement. Wij zien genoeg kansen binnen alle segmenten van retail ,of het nu value-add, core of opportunistisch is. Op naar 2021 dus!”

Nieuwste berichten